SOBĂ MODERNĂ PENTRU O CASĂ MODERNĂ


În zilele noastre mulți au o părere negativa despre sobe un fel de prejudecați pe care voi încerca sa le  combat în acest articol. Sa vedem de unde  vin aceste prejudecați. Ca multe alte apucături din copilărie, poate ne amintim de soba care umplea casa cu fum , se încălzea greu și făcea un miros în casă de nu mai puteai sta acolo. Mai ales dacă se făcea focul cu tizic (un fel de brichete din  băligar amestecat cu paie, de altfel nu  cel mai rău combustibil). 
    În plus  descurajator poate fi și randamentul slab al sobelor din trecut . Îmi amintesc că când eram copil se considera normal dacă în soba timp de un sezon se ardeau 5 cuburi de lemne și doua tone de cărbuni. Astăzi în soba mea eu ard 15 kg de lemne la 0 grade afara pe zi. Adică consumă doar 5 cuburi de lemne cu posibilitatea  în zilele mai geroase sa fac focul  de doua ori. Cu 30 kg încălzesc 100 m.p. De cărbune am uitat demult.
   Deci nu e de mirare ca cei ce au case cu trei nivele acum nici prin cap nu le trece sa ceară de la arhitect sa proiecteze o soba acolo, pentru ei aceasta este ca și cum ar îmbrăca opinci la oficiu.
  Îmi pare râu ca se mai gândeste astfel si acest articol dacă doriți îl consider o scrisoare deschisă către arhitecți și designeri de interior.
  Astăzi sobele nu mai sunt opinci ele nu mai fac fum nu mai fac miros și pot icălzi spatii mari fără probleme cu un randament de 90-95%.
 Și ce e important astăzi pot avea un aspect mai mult de cât atrăgător. Practic  o soba moderna nu cedează cu nimic unui șemineu modern la capitolul aspect dar îl bate la capitolul randament făra probleme.


     Mai jos voi incerca să fac o prezentare la cea ce se întîmplă în materie de sobe în lume. Voi începe cu Canada mai concret cu lucrările Dn. Alex Chernov el primul a raspuns la scrisoarea mea și mi-a permis sa public pe blogul meu câteva fotografii.
  Mai multe puteți vedea aici. Imi place cum lucrează si ca aspect dar și ca conținut continua sa caute soluții și eficiența și nu este dogmatic. Aici mă refer la experiențile și concluziile lui cu aerul secundar și rostul uscat. Dar aceasta e alt subiect și nu cred ca interesează pe mulți.

   Sa revenim la aspect. Unele fotografii sub care eu m-aș semna cu mare plăcere. Ceia ce vedeți este visul meu, ce sper sa-l vad împlinit. Pentru aceasta am nevoie de un client care sa viseze și el.
  Totuș dacă revenim cu picioarele pe pământ apar câteva întrebări în legătură cu praf și cenușă, clientul cu bani nu dorește sa scoată de fiecare dată cenusa si să umple casa cu praf.
  Există doua soluții facem cenușarul mai voluminos sau soluția și mai bună la etapa de proiectare se face un fel de cub din beton in subsol in locul unde va fi ulterior clădită soba pereții acestui cub din beton pot servi ca un fundament pentru soba de sus, in el se montează o ușă pentru a putea scoate cenușa. Deci cred că este clar deja din cenușar printr-un șuber deschis cenușa cade în acel cub din beton. De acolo ea poate fi scoasă doar o dată pe an, fiți de acord aceasta ușurează mult viața.


    Ce a fost până acum a inclus în principal manopera-lucrul sobarului. Exista însă la moment si variante de sobe sau șeminee cu capacitate mare de acumulare a căldurii fabricate de uzina. Evident ele sunt de diferite dimensiuni dar totuși cer ceva îndemânare din partea celui ce le construiește. Ca aspect la fel se încadrează perfect într-un interior modern.
    Minusul pe care îl pot menționa este culoarea sură desi nu e grav totuși aici nu te poți juca cu factura și culoarea ca în cazul de mai sus la manoperă. Culoarea este condiționată de o roca speciala cu capacitați extraordinare de acumulare și transmitere termica și elasticitate eșită din comun. În diferite tari i se spune diferit talcomagnezit/soapstone . Doresc să menționez că aici țin să abordez în special sobele cu clopote sau contraflow dotate cu cuptoare pentru gatit (fie in alb când cuptorul ramine curat sau cuptor în negru când gazele trec prin cuptor). In rest vedeți cum arata sobele de la Tulikivi.



   Mie îmi plac mult ușile, aduce a calitate . Ce tine de restul aspectului pentru mine subiectiv cum am spus un pic cam rece la culoare.

  Dn. Chernov când a aflat ca doresc să scriu despre sobe moderne mi-a sugerat sa intru pe saitul colegilor săi din Austria sa văd ce este soba modernă în casă modernă cu adevarat kachelofen.
Da, firește de la acești maeștri avem ce învăța nici nu știu ce sunt ei mai mult designeri sau sobari. Se pare ca se descurcă de minune în ambele domenii. Se joaca cu formele  și provoacă imaginația.




Și încă câteva variante de la germani


Comentarii

  1. As dori un sfat – vreau sa construiesc o soba cu serpentina in living pe un colt: 1,5 x 1,5m x 3m(H).
    Cosul (PLEWA dublu – 22 (semineu) + 18(centrala pe gaz)) este in C.T. , lipita de living, intrare cos din coltul livingului la 40cm de tavan.
    Cum as putea sa cuplez si apa calda menajera sau / si distribuitorul de radiatoare de la etaj (dormitoare)?
    Imi puteti recomanda un mester? La ce pret ar putea ajunge o astfel de lucrare?

    Cu Stima

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Datimi in posta ceva date adresa ai am sa va recomand pe cineva
      Mail. arteomd@yahoo.com

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

POSTĂRI POPULARE

Ce schema este mai buna pentru o soba

De ce coșul de fum face condensat

De ce nu trage soba ?