Cum se face focul

 Experienţa arata ca entuziasmul cu privire la posesia unei sobe de cărămida se risipeşte odată cu prima săptămâna de exploatare a unei sobe. Şi problema nu e în sobă ci mai degrabă în cunoştinţe  elementare si puţină îndemânare.
  Eu consider ca o soba bună are pereţii de cel puţin 10 cm grosime, anume în grosimea pereţilor este esenţa unei sobe capabile în curs de doua ore sa acumuleze energia necesara pentru a o menţine timp de 24 de ore. Acum sa examinam câteva întrebări.

  • Ce punem pe foc?                  
  • Cum aranjăm lemnele?
  • Cât punem?
  • De unde aprindem focul?
  • Când şi cum adăugam lemne?
  • Cum reglam arderea?
  • Când închidem şuberul?

Ce punem pe foc?

Ideal ar fi sa avem un loc acoperit pentru lemne, astfel putem obţine cele 10-20% umiditate recomandate în toate cărţile de specialitate. În realitate noi cu greu ajungem la 30% . Dacă aveţi lemne şi mai umede atunci la început ardeţi lemnele uscate în actul doi lemne umede .

Cum aranjăm lemnele?

Pentru mulţi pare stranie întrebarea totuşi există mai multe metode.Iată două din ele  în rug şi  în piramida sau fântâna. Eu o recomand pe ultima mai jos voi explica de ce.


     Cât punem?
   Este bine dacă  puneţi dintr-o data toate lemnele adică fără ca ulterior  să mai adăugaţi lemne si să deschideţi inutil uşa focarului. Da, aceasta înseamna că în focar trebuie să încapă aproximativ 15 kg de lemne. Focarul trebuie să fie suficient de mare.

De unde dam foc?

 Aici cum se spune - mai bine o dată să vezi decât de o sută de ori să auzi. Dacă aprindem focul de sus cîştigăm 20-30 minute de foc activ. In plus ridicarea  lentă a temperaturii este mai prielnică pentru soba mai ales dacă aprindem soba la rece.


Când şi cum adăugam lemne?

   Eu adaug la cele 15 kg încă 5-10 kg doar în zilele care au aceleaş grade sub minus daca afara e - 5 * C atunci + 5kg lemne. Dacă însă  e mai mult de -10*atunci mai bine sa fac de doua ori cite 15kg. Adică o dată dimineaţa şi o dată seara.
    Se considera ca dacă într-o soba de cărămida faci focul mai mult de 2ore atunci încălzesti deja atmosfera, soba nu mai are capacitate de a înmagazina energie. În acest caz trebuie să ai grosimea pereţilor mai mult de 12 cm. Eu vorbesc sigur despre o soba buna stiu ca sunt sobe in care poţi face focul toată ziua fară ca ea să se incălzească pe toată suprafaţa.

Cum reglam arderea?

 Aici e bine sa avem usi bune atît la focar cît si la cenuşar. O usă bună în opinia mea are măcar o reglare pentru aer şi este suficient de înaltă ca să poţi aranja comod lemnele. În plus e bine daca şi focarul e prevazut cu aer secundar încalzit în zona de ardere. Aceasta se poate realiza prin diverse metode si sobarii buni ştiu cum s-o facă. Aerul secundar este necesar în faza de ardere intensiva el asigura o ardere mai eficienta. În ultima fază Închidem totul acum e bine după ce am atins temperatura necesara să o conservam. E bine dacă uşile sunt ghermetizate. Deci arderea poate fi impartită în trei acte: 1.Aprinderea. 2. Apogeu. 3.Final.

Când închidem şuberul?

 Momentul în care trebuie închis şuberul pentru ca sa nu fie răcita soba este foarte important. Asiguraţivă că au ars cu totul carbunii, e bine dacă avem usa ermetică cu sticlă . Nici nu e bine să întârzii nici să te grăbeşti. Graba poate aduce intoxicare cu monoxid de carbon, dureri de cap sau mai rău. Întârzierea, pierderi de căldură eu aşi prefera ultima.  Mai bine mai putina căldură dar mai multă sănătate. 

Concluzia sigur pentru a face un foc bun cu o temperatura de nu mai puţin de 800*C e necesar să ai si anumite condiţii. Si principala după mine este focarul.

Comentarii

POSTĂRI POPULARE

Ce schema este mai buna pentru o soba

De ce coșul de fum face condensat

De ce nu trage soba ?