Unire sobari Basarabeni

  Deja de ceva timp ma chinuie un gând. De ce nu am forma o asociație a sobarilor și hornarilor din Basarabia. Timpul și împrejurările se schimba si destul de rapid, apar lucruri noi și foarte interesante la care am avea acces dacă am fi noi sobarii mai organizați cumva.
Daca sa privim spre Europa practic toate țările au asociații în domeniu care la rândul lor sunt unite regional.
 Si cine știe poate cândva  ne vor accepta și pe noi, dar până atunci mai avem de lucrat, astfel sa revenim cu picioarele pe pământ.

  Care este totuși avantajul formarii acestei asociații?


  1. Promovarea și popularizarea profesiei
  2. Apărarea drepturilor și intereselor noastre
  3. Instruirea
  4. Colaborarea cu organele și serviciile de stat
  5. Colaborarea cu producătorii și distribuitorii materialelor din domeniu
  6. Schimbul de experiență



   Promovarea si popularizarea profesiei -sigur pentru a ridica prestigiul profesiei este necesara o reputație buna care se capătă în timp și prin multa experiența. Avem multe lucruri de implementat și de schimbat. De exemplu dacă doriți sa luați un patent pentru activitatea de sobar sau cosar, în rep. Moldova nu există asa ceva.

    Apărarea drepturilor si intereselor noastre - noi încă nu avem legislație in domeniu nici normative. Dar timpurile se schimba și ele vor fi elaborate , implementate si atunci ar fi bine  sa ne întrebe si pe noi, ce credem. 

   Instruirea -sigur in primul rând aceasta este responsabilitatea personala a fiecărui specialist. Dar In unele cazuri nu e necesar de inventat bicicleta sunt ţari cu mari tradiții in domeniu in care instruirea este pusa la punct. De exemplu in țările baltice instruirea in școli profesionale durează 3-4 ani. In Romania exista o bună experiența de instruire a cosarilor. Cred ca dacă am fi organizați sar putea rezolva mai multe la acest capitol.

   
   Colaborarea cu organele si serviciile de stat - aici totul este clar am atins deja partial tema. De exemplu am putea organiza un seminar cu Serviciul Protecției Civile şi Situațiilor Excepționale.

   Colaborarea cu producatorii si distribuitorii materialelor din domeniu -aici chiar am o experiența.
Am mers la un producător de uși pentru sobe și le-am propus chiar un proiect de usa. Dar va dați seama e una când mergi si spui eu sunt Tudor sobar și cu totul altceva când vii in numele la vre-o douăzeci de sobari. 

Schimbul de experiență - la capitolul acesta sunt probleme aici fiecare sobar are cum se spune secrete si.a. eu cred ca pentru început poate fiecare sași păstreze secretele si să se bucure de avantajele de mai sus.

As dori sa anticipez câteva întrebări de genul. 
Te consideri cel mai deștept? 
Nu eu nu sunt cel mai deștept pe lumea aceasta si știu aceasta încă de la scoală de la profesoara de limba Moldoveneasca pe atunci.
Ţie îți trebuie cel mai mult, cine te crezi?
Ma numesc Tudor Burac, sunt mic si nu știu nimic dar as dori sa fac ceva, dacă doriți sa ma învățați cum s-o fac sau s-o facem corect va stau la dispoziție.

Cam acestea sunt ghindurile la moment studiez legea cu privire la asociații. Si suntem patru persoane iar doua încă au promis ca se alătura.

Daca aveți ceva idei, propuneri contactați-ma prin posta electronica  sobabuna@gmail.com
telefon  069376146

Comentarii

  1. Pacat dommnu Tudor ca nu sunt sobar, ca m-as alatura ideii dumneavoastra cu mare placere. Din pacate la noi in Moldova "sobarii" sunt din Era Primitiva, nu stiu de dezvoltare, progres, ei credca daca stiu a face sobe in fumuri sau funduri apoi alceva pe fata pamintului numai este... Mindria Moldovanului "ca ce esti mai destept ca mine" sau "ca eu fac sobe de 30 de ani si eu sa invat ceva?" din pacate ne caracterizeaza, dar cred ca o sa gasiti in toata Tara asta a noastra si oameni cu idei noi care sa inteleaga rostul unei Asociatii a Sobarilor.Apropo, am discutat cu mai multi sobari cu experienta despre sobe cu Clopote, nimeni n-au auzit de asa ceva, la parinti la Singerei este o astfel de soba deacum are 10 ani, ma impresioneaza cum incalzeste, chiar de la podea...V-a multumesc pentru site-ul pe care l-ati creat, e super, V-a urez mult succes!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu totus ramin optimist si sper ca timpul le va aranja pe toate pe la locul lor. Multumesc.

      Ștergere
  2. Salutare Tudor. Sunt Eduard de la Cahul.
    Organizarea unei asociatii este un pas normal, logic in dezvoltarea ramurii, pentru atingerea scopurilor pe care le-ai mentionat in articol. Orice meserie trebuie sa mearga inainte cu inovare, optimizare, diversificare si aceasta se atinge cel mai rapid si eficient atunci cind oamenii se aduna impreuna pentru colaborare. Totodata, aceasta presupune si anumite cerinte fata de acesti oameni: deschidere pentru colaborare, profesionalism, daca este necesar chiar si ceva contributie financiara. Deci, se cere o oarecare cultura personala, care la noi in Moldova mai rar din pricina ca saracia ii motiveaza pe oameni mai mult sa isi caute de treaburile personale, decit sa se mai implice si in realizarea unui scop comun sau sa caute sa studieze pentru a se perfectinoa.
    Eu sunt deschis pentru colaborare in orice privinta asa ca deja suntem doi si sper sa mai fie doritori asa ca putem incepe deja cite ceva. Spre exemplu, ar fi binevenita o pagina web si chiar o arhiva cu resurse pentru studiu. Eu sunt deschis sa imi impartasesc orice experienta si cunostinta pe care o am.
    Sa ne auzim de bine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut Eduard, ma busur sa gasesc sustinere din partea ta. Eu am sa rezolv in Ianuarie cu inregistrarea si pagina web se va ocupa fiul in vacanta. In privinta inregistrarii sunt oameni buni pe lumea aceasta dispusi sa ma ajute. Mai am doua comenzi si eau o pauza. Mai greu va fi cu statutul dar vedem.
      Multumesc.

      Ștergere
  3. Am o rugaminte pentru cei care mi-au scris in posta ( sobabuna@gmail.com ) dati numele complet si un numar de telefon. Sa va pot contacta cand va veni timpul.

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu in schimb am o intrebare
    O SOBA DOMNULE TUDOR ASA PE DOUA SAU TREI CAMERE CU PLITA CUM STITI DUMNEAVOASTRA DAR PE ENEERGIE SOLARA AR FUNCTIONAAA?
    IN ACEST CAZ SE VA INCALZI ZIUA CU ENERGIE SOLARA SÌ VA RADIA LASIND CALDURA USOR.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

POSTĂRI POPULARE

Ce schema este mai buna pentru o soba

De ce coșul de fum face condensat

De ce nu trage soba ?