Treceți la conținutul principal

UTILIZARE

   Simplu fapt ca detii un instrument bun inca nu inseamna ca esti un meserias bun. Experienţa arata ca entuziasmul cu privire la posesia unei sobe de cărămida se risipeşte odată cu prima săptămâna de exploatare a unei sobe. Şi problema nu e în sobă ci mai degrabă în cunoştinţe  elementare si puţină îndemânare din partea celui ce face focul.
  Eu consider ca o soba bună are pereţii de cel puţin 10 cm grosime, anume în grosimea pereţilor este esenţa unei sobe capabile în curs de doua ore sa acumuleze energia necesara pentru a o menţine timp de 24 de ore. Acum sa examinam câteva întrebări.

 • Ce punem pe foc?                  
 • Cum aranjăm lemnele?
 • Cât punem?
 • De unde aprindem focul?
 • Când şi cum adăugam lemne?
 • Cum reglam arderea?
 • Când închidem şuberul?

Ce punem pe foc?

    Ideal ar fi sa avem un loc acoperit pentru lemne, astfel putem obţine cele 10-20% umiditate recomandate în toate cărţile de specialitate.La asest procent se ajunge doar dupa 2 ani de la taiere si sub acoperis. În realitate noi cu greu ajungem la 30% . In lemnele proaspat taiate umeditatea este in jur de 35-60%. Sobele pe care le fac eu (in clopote- sobabuna) nu accepta lemne umede. Dacă aveţi lemne şi mai umede atunci la început ardeţi lemnele uscate în actul doi lemne umede .
  In general toate tipurile de lemn sunt acceptabile totus prioritate in primul rind au cele cu densitatea mai mare -stejar,salcam. Nu este recomandata utilizarea fanerei MDF-DVP in calitate de combutibil pentru soba, la fel nu se recomanda folosirea ziarelor colorate daca doriti sa folositi cenusa ca ingrasamint pentru gradina.

   Se recomanda folosirea bricetelor si la fel in sobabuna se poate arde si peletii mai jos un exemplu puteti vedea cum se ard peletii in sobe asemanatoare cu ale noastre de la Tulikivi- una din cele mai respectabile firme din domeniu. Bricetele le recomand din cauza procentului de umeditate 5-9% este un procent foarte bun care diminueaza riscul aparitiei condensatului la cosul de fum.

Arderea peletilor in acest mod este posibila in sobabuna datorita focarului adincit si aerului secundar  care vine in focar prin peretii laterali ai focarului. (vezi imaginea de mai jos)

Cum aranjăm lemnele?

Pentru mulţi pare stranie întrebarea totuşi există mai multe metode.Iată două din ele  în rug şi  în piramida sau fântâna. Eu o recomand pe ultima mai jos in video se vede putin cum sunt aranjate.


     Cât punem?
   Este bine dacă  puneţi dintr-o data toate lemnele adică fără ca ulterior  să mai adăugaţi lemne si să deschideţi inutil uşa focarului. Da, aceasta înseamna că în focar trebuie să încapă aproximativ 15 kg de lemne. Focarul trebuie să fie suficient de mare. In general o sobabuna trebue sa te faca liber, adica o data pe zi ai incarcat focarul ai dat foc si ai mers sa-ti cauti de treaba. Totus o sobabuna nu va manca mai mult de 45kg de lemne pe zi mai mult nu are sens.
  Un exemplu caramida este ca un acumulator de energie, dar capacitatea de acumulare este limitata. Un burete la fel poati turna apa peste el si el o va acumula dar daca continui la un moment dat apa va incepe sa se strecoare si sa curga. La fel si soba ea are un anumit grad de acumulare dupa care daca continui sa pui pe foc incalzesti deja nu casa dar atmosfera.
   In acest caz trebuie de facut nu soba dar soba-cazan cu capacitate mare de acumulare adica pereti de 20-25 cm.

De unde dam foc?

 Aici cum se spune - mai bine o dată să vezi decât de o sută de ori să auzi. Dacă aprindem focul de sus cîştigăm 20-30 minute de foc activ. In plus ridicarea  lentă a temperaturii este mai prielnică pentru soba mai ales dacă aprindem soba la rece.


Când şi cum adăugam lemne?

   Eu adaug la cele 15 kg încă 5-10 kg doar în zilele care au aceleaş grade sub minus daca afara e - 5 * C atunci + 5kg lemne. Dacă însă  e mai mult de -10*atunci mai bine sa fac de doua ori cite 15kg. Adică o dată dimineaţa şi o dată seara.
    Se considera ca dacă într-o soba de cărămida faci focul mai mult de 2ore atunci încălzesti deja atmosfera, soba nu mai are capacitate de a înmagazina energie. În acest caz trebuie să ai grosimea pereţilor mai mult de 12 cm. Eu vorbesc sigur despre o soba buna stiu ca sunt sobe in care poţi face focul toată ziua fară ca ea să se incălzească pe toată suprafaţa.

Cum reglam arderea?

 Aici e bine sa avem usi bune atît la focar cît si la cenuşar. O usă bună în opinia mea are măcar o reglare pentru aer şi este suficient de înaltă ca să poţi aranja comod lemnele. În plus e bine daca şi focarul e prevazut cu aer secundar încalzit în zona de ardere.
Aerul secundar în acţiune

Aceasta se poate realiza prin diverse metode si sobarii buni ştiu cum s-o facă. Aerul secundar este necesar în faza de ardere intensiva el asigura o ardere mai eficienta. În ultima fază Închidem totul acum e bine după ce am atins temperatura necesara să o conservam. E bine dacă uşile sunt ghermetizate. Deci arderea poate fi impartită în trei acte: 1.Aprinderea. 2. Apogeu. 3.Final.

Când închidem şuberul?

 Momentul în care trebuie închis şuberul pentru ca sa nu fie răcita soba este foarte important. Asiguraţivă că au ars cu totul carbunii, e bine dacă avem usa ermetică cu sticlă . Nici nu e bine să întârzii nici să te grăbeşti. Graba poate aduce intoxicare cu monoxid de carbon, dureri de cap sau mai rău. Întârzierea, pierderi de căldură eu aşi prefera ultima.  Mai bine mai putina căldură dar mai multă sănătate.
Este bine sa stiti ca in Germania si Austria este interzis prin lege suberul care inchide soba in schimb ei au usi pentru focare apsolut germeticecare nu permit racirea sobelor. Poate candva o sa ajungem  si noi sa avem astfel de usi, pina atunci eu fac cahla-suberul cu crapatura de 10% din suprafata ei.

Concluzia sigur pentru a face un foc bun cu o temperatura de nu mai puţin de 800*C e necesar să ai si anumite condiţii. Si principala după mine este focarul.

Comentarii

 1. buna ziua,arderea lemnului intr-o soba cu clopote este mai performanta dcat in sobe austriece sau germane?

  RăspundețiȘtergere
 2. Aici riscam sa intram in discutii interminabile. Eu as spune ca ele sunt mai ECO-logice, ei sunt pusi in situatia de a pune in capul locului ceia ce iese la cosul de fum mai bine zis cea ce nu trebuie sa fie acolo.
  Sobele in clopoteinsa cedeaza aici daca focarul e cu rost uscat de exemplu dar in timp mai scurt si mai bine se incalzeste clopotul pina jos. Mai ales daca in el este si registru.
  Daca am avea noi acces la blocurile apa cu registru cu tot cum au ei si inca si usile lor............atunci am fi si noi ........

  RăspundețiȘtergere
 3. in Romania poti veni sa faci o soba cu serpentina sau registru
  am o casa cu 3 dormitoare living,bucatarie si baie
  astept raspuns 0763670776

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da e posibil.Scrieti in posta. sobabuna@gmail.com

   Ștergere
  2. La moment avem aici destule comenzi nu cred ca vom putea face ceva peste Prut. Poate daca se schimba vremurile si ramanem fara munca??????????

   Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postari populare

Ce schema este mai buna pentru o soba

Soba cu calorifere integrate

De ce nu trage soba ?

Registru pentru soba (zmeevik)

Brichete sau lemne iată întrebarea

Combinarea sobei pe lemne cu sistemul cazan-caz