Combinarea sobei pe lemne cu sistemul cazan-caz

    Pe scurt sarcina este urmatoarea. Exista doua sisteme paralele in casa una pe gaz cu cazan - condens si calorifere sau tava prin podele. Al doilea este cu soba din caramida pe lemne/carbune cu calorifere fonta.



      Aceste sisteme am dorit sa le combin ca sa pot folosi caloriferile de la cazanul cu gaz si tava din podele pentru incalzirea de la soba. Eu cindva facusem sistemul in soba ca ceva de rezerva insa pretul la gaz ma face ca sa fac ca el sa fie cel folosit implicit anul acesta am dat drumul la cazanul pe gaz de doua ori cind era -20 C si am constatat ca a inghetat tava in perete unde nu era izolata.
  De aici concluzia izolați tavile care merg pe peretii de afara. In plus nu e bine ca atitea investitii sa stea fără treaba.

    Jos vedeti pompa, filtru neaparat inaintea pompei ca sa nu fie afectata și jos supapa de sens. Supapa de sens are un rol mai special ea este pusa ca în caz daca voi dori sa folosesc din nou cazanul el nu va merge in soba si inves la turul cazanului pe gaz la fel am pus supapa de sens ca pompa sa nu intre în conflict cu pompa cazanului.
   In plus ea nu permite ca sa fie ales un circuit scurt care sa nu permită circulatia asa cum e normal prin toate punctele necesare . Sigur fiecare punct are robinet prin care putem regla fluxul de apa.Vezi schema.

Manometrul arata un minim de presiune 1,2bari necesari pentru functionarea pompei normale.


La mine l- am conectat la primul calorifer cel mai ferbinte, daca doriti sa fie mai efectiv si apa mai ferbinte in mod normal luati dintr-un punct pina la caloriber eu nu am dorit sa desfac acolo era mai complicat.

la fel m-am conectat la retur in ultimul calorifer.



   Acesta este un sensor sau releu (termostat) care se regleaza sa porneasca la o anumita temperatura, de la ea cablu este conectat  la pompa. Când soba incalzeste apa pina la 40 C ea se porneste automat, eu nu satau sa pornesc pompa de fiecare data, si se opreste cind temperatura apei scade sub 40 C. Este de la Emmeti eu am dat cam 18$ pe el dar va asigur merita sa nu ai bataie de cap cu conectarea pompei si apoi sa uiti si sa arzi curent electric aiurea.


    Aici este jos la mine pus Vasul de expansiune in el este 1bar presiune are robinet ca in caz de ceva, sa pot sa-l scot si supapa de siguranta pentru presiune rolul ei este foarte mare. In caz daca presiunea in sistem va creste mai mult de 3bari ea se va deschide si va da drumul la presiune pina la norma. Eu am verificato atunci cind am umplut sistemul cu apa am dat presiune mai mult de 3,2 bari si el sa deschis.


   Sistemul dat functioneaza fara probleme si atunci cind se deconecteaza curentul electric, caloriferile care lucreaza pe circuit firesc, natural la soba permit incalzirea casei foarte eficient. In plus soba este in centrul casei si ea lucreaza la ambele etaje, cu pompa care am conectato acum avem posibilitate sa încălzim si incaperile periferice unde soba nu are acces, in bae la podele si alte incaperi coridoare. Din minusuri pot spune ca un calorifer din fonta ramine practic rece cum se vede dupa schema daca as face de la zero as conecta returul mai aproape de registru din soba, in schimb tot aici lucreaza podelele care se icalzesc cu saba, e mult mai confortabil.


Comentarii

  1. DAR CUM DE SCAPAT DE CONDENSATUL FORMAT DE ZMEEVIC IN SOBA? AM FOARTE MARI PROBLEME CU EL, PRACTIC NU POT STA LINGA SOBA DE LA MIROSUL CE A APARUT DUPA 2-3 LUNI DE LUCRU A SOBEI.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aici e necesar de analizat ce temperatura puneti la termostat, probabil in timp ce soba deja nu mai arde pompa continua sa invirte apa in sistema. Ca rezultat apa e mult mai rece nu reuseste sa se incalzeasca si zmeevicul face condensat. Eu banuesc ca nu aveti un sensor sau (releu care se regleaza) sa porneasca la o anumita temperatura pompa.

      Ștergere
    2. Pentru a scapa de condens se face un by pass intre tur si retur care are un senzor si se inchide cand se egalizeaza temperatura din instalatie adica tur iesind fierbinte din soba prin by pass incalzeste returul incat sa nu intre rece in soba calda ca sa apara condensul, datorita by pasului si instalatie se egalizeaza mai repede

      Ștergere
    3. Da pe undeva pe sait era un articol despre vană anticondens, sunt apsolu de acord cu ideia by pass, mai ales daca nu se merge pe circuit natural, dar se alege varianta fortata prin pompa, atunci obligatoriu.

      Ștergere
  2. e buna ideea , doar ca mai trebuie de adaugat la schema detalii, nu prea se intelege care si incotro merge, ce cu ce se leaga.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. adevarat dar am puso ca conceptie-principiu, la fiecare obiect ma intalnesc cu diferiti specialisti din domeniu si trebuie sa pierd cate o ara ca sa explic ce si cum.
      Si inca sa-i conving ca functioneaza. Oameni buni, functioneaza si inca foarte bine.

      Ștergere
    2. nu ai nici kit de amestec, in pardoseala nu se baga temperaturi mari se lucreaza cu temperaturi joase care o asiguri cu o vana de amestec

      Ștergere
  3. Daca nu este curent, pompa nu mai functioneaza, nu este pericol sa clocoteasca apa doar in soba, si caloriferele sa fie reci? sau mai rau sa distruga sistema?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se pare ca nu ai citit atent anume acesta si este sensul acestei scheme.
      Circuitul firesc din 3-4 calorifere din fonta cu tava la 32, nu are nevoe de curent+sistemul de calorifere si pardoseala de la cazan.

      Ștergere
  4. Bună, eu doresc să fac la fel aceiași sistemă de oarece gazul mă îndoaie, însă nu prea înțeleg din schemă de oarece la mine este numai un nivel, plus la aceasta am 3 calorifere cîte 13-15 secții și 4 calorifere cîte 4-5 secții (casă pe pămînt) care la fel sînt unite la cazanul de gaz

    RăspundețiȘtergere
  5. si cit costa de facut acasa asa schema cu 7 calorifere a cite 5 sectii cu tot cu pompa si rele si de ce e nevoie spunetimi va rog

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

POSTĂRI POPULARE

Ce schema este mai buna pentru o soba

De ce coșul de fum face condensat

De ce nu trage soba ?