De ce nu trage soba ?

Sunt mai multe cauze care fac ca soba sa nu tragă așa cum trebuie. Astăzi voi scrie despre cea mai răspândită eroare, care face ca soba sa facă probleme. Presupunem ca soba este curățita si schema de fumuri este corecta (nu a căzut nici o cărămida). Este interesant ca oamenii spun ca face probleme uneori nu întotdeauna. Adevărat de obicei atunci când este vânt.  Problema e ca pe creasta acoperișului se formează curenți de aer  care uneori tind sa intre in coșul de fum, e mai cald acolo -). Acest lucru se evita daca se respecta schema pe care o vedeți în stânga partea de sus. In plus sunt așa numitele deflectoare, care nu este decât o pălărie pentru coșul de fum cu o banda de protecție împotriva vântului. Vedeți imaginea de mai jos. Totuși mai important este minimum de înălțime in raport cu coama casei.

In plus sunt anumite cerințe cu privire la înălțimea generala a coșului de fum din punctul de ardere trebuie sa fie mai mult de 5 metri. De la grilajele din fontă până sus la capătul coșului de fum.
Dacă v-ați întrebat pentru ce sunt ornamentele la coșurile de fum, sa știți ca ele au o funcționalitate care se vede clar prin comparație. Ornamentul la care arat cu săgeata nu permite ca coșul de  fum sa fie murdărit de fumul si particulele, cu care uneori vine in jos din cauza presiunii atmosferice. Așa cum se întâmpla in imaginea din dreapta.

O alta cauza poate fi condensul care se formează în coșul de fum. Cum de luptat cu el se explica aici. El însă poate face ca soba sa aibă un tiraj slab. Temperatura în coșul de fum este redusa si coșul nu are puterea necesara..

In acest caz este necesar de încălzit bine coșul de fum în cel mai jos punct al lui scoateți o cărămida (in mod normal ar fi trebuit ca meșterul care a făcut soba sa fi lăsat la temelia coșului de fum o ușă speciala pentru curățirea coșului de fum) apoi verificați cu o bucata de hârtie aprinsă dacă este măcar un tiraj mic. Ar trebui sa fie, atunci încercați cu lemne mici uscate sa faceți un foc moderat la baza coșului pentru a usca coșul de fum.

Astupați gaura și cu lut/pământ si nisip 1/2  ermetizați la loc coșul de fum, acum încercați jos în focar sa aprindeți. Nu uitați sa înveliți coșul de fum cu vata de bazalt. Ultimul sfat de aici este mai degrabă o lupta cu simptomul decât tratarea bolii.

O alta cauza poate fi instalarea termopanelor. Ferestrele si ușile sunt etanșe astfel soba nu are aer pentru ardere. Pentru 1kg  lemn este necesar 10 m3 aer ca sa avem o ardere buna si eficientă. Se manifesta in felul următor. Cât timp se umbla  pe ușă sau geamul este întredeschis soba arde bine in momentul in care închidem tot se formează vacuum in încăpere si soba începe sa mocnească. Când deschidem ușa fumul  dă în cameră.  Sfat in acest caz. Organizați priza de aer pentru ardere. Jos lângă podele la nivelul cenușarului  pe peretele exterior se da o gaură de diametru aproximativ al coșului de fum cu o grila din plastic pentru închidere-deschidere. Important gaura nu sus sub tavan ci jos cât mai aproape de cenușar. In acest caz aerul va veni in încăpere nu va ieși. Sobele eficiente după standardul european au admisia de aer direct in focar, printr-o țeava ce vine din afară. 

Alt sfat.
Un sobar bun face întotdeauna la sobele sale calea directa. Adică proiectează astfel soba ca sa poată monta un șuber (cahlă) care dacă este deschisa da drumul gazelor direct în coșul de fum evitând soba. Încălzește in câteva minute coșul de fum apoi închide calea directa și soba lucrează ca ceasul. Sau șliț un canal mic direct spre coșul de fum pentru dezamorsare.

  Cate fumuri trebuie sa aibă soba ca sa tragă bune?  Întrebare des întâlnită. Un răspuns simplu nu exista dar in mediu suma unghiurilor coturilor la sobă nu trebuie sa depășească 1350 grade. La un cos mediu. Daca aveți un cos mai mare atunci si coturi pot fi mai multe si conducta de gaze mai lunga. Deci coturile măresc rezistenta la tiraj si îngreunează pornirea la coș mai ales daca coșul nu este amorsat (încălzit in prealabil prin clapeta directă). De regula un sobar bun si instruit va face un calcul prin programe speciale pentru a verifica daca se încadrează in parametri normativelor si standardele de profil.

Concluzie:
Pentru ca sa aveți o soba sănătoasa alta data apelați la un sobar bun ca sa va bucurați de o sobă bună.




Comentarii

  1. PREA PUTINE DETALII DATI O SCHEMA A SOBEI DE CONSTRUCTIE

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Trebuie sa depuneti ceva efort sa rasfoiti pe aici putin
      http://www.sobabuna.com/2012/08/soba-tip-semineu-cu-registru-integrat.html

      Ștergere
    2. Copiati adresa si mai vedeti si pagina Manifest sus.

      Ștergere
    3. Schema cosurilor de fum nu poate fi detaliata ?
      Adica daca distanta dintre cos si creasta acoperisului este mai mare de 3 metri atunci nu trebuie sa depaseasca inaltimea crestei acoperisului? eu asa inteleg. Va rog detaliati. in rest este informatia foarte buna.

      Ștergere
    4. Dacă aveți mai mult de 3 metri de la creastă atunci 10 grade ungi în jos față de aceiași creastă.

      Ștergere
    5. daca am 2 metri de la creasta la cosul de fum si eu totusi il ridic 50 cm peste creasta casei, credeti ca dauneaza cu ceva ? Nu de alta dar am un vecin care a construit casa (mai inalta cu vreo 1.5m fata de a mea) la vreo 3-4 metri de cosul meu de fum si ma gandeam ca poate influenteaza cu ceva. multumesc anticipat pentru un raspuns

      Ștergere
    6. Nu dăunează trebuie să luați neapărat în calcul casa vecinului. Cu condiția că coșul să fie izolat.

      Ștergere
  2. Buna ziua,
    Am o soba din caramida cu usa mare de semineu, iar incinta de ardere este mai lata decat usa. Credeti ca acest lucru influenteaza tirajul (se umple de fum si cateodata refuleaza si in casa). Hornul face mult condens, desi l-am izolat cu vata de bazalt.
    Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  3. Problema cred că e mai complexă , are suber direct, are schimbător de căldură incorporat? Cred că aveți nevoie de o consultație la fața locului.

    RăspundețiȘtergere
  4. Stau la bloc cu trei etaje, apartamentul meu fiind situat la etajul doi ,deci la mijloc,iar in apartament sunt trei teracote (cate unul in doua camere iar unul la bucătărie).Problema cea mai mare este că am tiraj inversat la hornuri..adica daca fac foc într-o cameră mi se inverseaza tirajul la cealalta camera dupa care cand fac din nou focul in camera in care se inversa tirajul,incepe sa se intoarca tirajul in bucătărie si tot așa , singura soluție fiind sa stau mai mult cu un geam întredeschis aproape si cate 5ore.Problema mai este ca acolo unde tirajul este inversat imi iese fum si de la vecina de sub mine ceaa ce ma face sa deschid un geam si din cauza ei deoarece nu facem foc in acelasi timp ajungand sa stau in frig multe ore di cauza geamului deschis permanent.Care este problema?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1.priza de aer pentru fiecare soba
      2. Suber la cos.(intrzis prin lege in romania)

      Ștergere
    2. Problema este ca pana acum o sapt aveam tiraj inversat la o singura teracota dar de atunci totul merge mai rau ca urmare ca tirajul inversat este la toate trei hornuri iar cand fac ultima oara in bucatarie foc nu mi se aprind deloc lemnele decat cu un geam deschis iar dupa ce lemnele au ars tirajul inversat persista tot in bucătărie chisr dupa ce inchid sursa de aer,imi intra aer fierbinte din horn inapoi.Nu stiu ce sa mai fac...vecina de jos nu are probleme iar cea de deasupra la fel.Si de ce iese fum de la vecina de jos la mine acolo unde tirajul este inversat iar eu cand fac foc nu iese la vecina de sus?va rog sa imi explicati ptr ca sunt foarte disperata.Va mulțumesc!

      Ștergere
    3. Cred ca este necesara o investigatie la obiect apelati specialistul si cereti o consultatie pe loc. Asa e prea riscant sa va dau sfaturi sau solutii, trebuie vazut. 0725515844 Mircea Bolsoianu

      Ștergere
    4. Multumesc ptr raspuns si ptr nr de telf.O sa il sun neaparat ,poate imi va da explicatii prin telefon cazul in care nu locuieste prin apropiere.

      Ștergere
    5. Buna domnu.fac focul în sobă și când bate vântul din partea de sus nare tieaj Simi iese fum in casa cel puțin vreo 5min care este problema

      Ștergere
  5. Buna am soba cu sapte fumuri cosul de fum e din truba de azbist imi face probleme cind afara e putin cald ese fum carei problema

    RăspundețiȘtergere
  6. Ma puteti ajuta si pe mine cu un raspuns?
    Am facut focul într-o soba de teracota dupa ce au ars lemnele, am pus cateva ziare peste jar si cam aproximativ 10_15 minute mia bufnit rola(cuptorul)care ar fi problema?

    RăspundețiȘtergere
  7. buna ziua am soba dar cind se infierbite tare incepe sa tisneasca condensat din ea carei problema caci nu demult am si curatito

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Probleme pot fi mai multe.
      Aveti registru?
      Lemnele sunt uscate?
      Cate fumuri are soba?
      Ce focar?
      Cu condensul la soba e ca si cum ai merge la medic si spui am febra, dupa care urmeaza o gramada de analize.
      Sar putea ca solutia sa fie simpla dar va recomand sa apelati la un specialist local.

      Ștergere
    2. Ma scusati o soba afunziona per doua etaje ciao de la parteru poate avea plita ?

      Ștergere
  8. Buna seara! Scuze de deranj.am un șemineu care are coșul de fum între 150-300cm fata de creasta casei,și care de asemenea este mai puțin înalt decât creasta cu aproximativ 20-40cm. De fiecare data când aprind focul și când adaug lemne pe foc ,îmi iese fum in casa prin partea de sus a șemineului,asta se întâmpla pana lemnele încep sa ardă cu flacara (destul de mare sa zic așa).mentionez ca adaug lemne mereu când este flacara și nu doar când este jar( fum iese pana când ele se aprob destul de bine).Din schema de mai sus înțeleg ca ar trebui înălțat coșul pana cel puțin la nivelul crestei,credeți ca aceasta ar putea fi o soluție ?Multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Care este lungimea totala a cosului?
      Ce diametru are cosul concret? Rotund sau patrat?
      Are in capat deflector protector de vant?

      Ștergere
  9. Are mai mult de 5 m.am înălțat azi coșul cu 30cm este puțin peste creasta casei (coșul este exact la 3 m de creasta am măsurat azi)am făcut focul și pare ca nu mai vine fum n casa .diametru e de 45cm rotund și pe casa inaltatoarele sunt pătrate și in capăt are aerisitor.multumesc mult pentru răspuns

    RăspundețiȘtergere
  10. Bună seara. Ajutați- mă vă rog. Am o sobă de teracota construită cu 5 ani în urmă în care nu sa făcut focul. Acum cind am dat focul iese fumul printre unele rosturi. Ce se poate de făcut. Practic n-a fost încălzită nici odată încă toată.

    RăspundețiȘtergere
  11. De ce scoate soba gaze ? (Soba de teracota facuta acum 2 ani . )

    RăspundețiȘtergere
  12. de ce ese fum jumate de ora si dupa aceea se porneste

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Intre timp se încălzește coșul de fum și apare tirajul

      Ștergere
    2. Ce mărime ar trebui să aibă coturile la fumuri și ar trebui să fie toate egale sau diferite?

      Ștergere
  13. Buna seara de doua zile desfac o sobă o curat iar cond aprind focul iese fum pe lîngă ușă nu va spun că dacă deschid ușa sobei e de grele coșul este curățat dar nu-i dam de cap sobei

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Începeți de sus de la baza coșului de fum, cu o lampă pe gaz su aprindeți un ziar, dezamorsați coșul de fum. Apoi mergeți pe canale în jos.

      Ștergere
  14. Mă poate ajuta cineva cu un sfat ?
    Am refăcut soba acu 2 ani, avea 4 fumuri și acu are 8 ,am înălțat hornul și nu trage, să fie din cauza de la fumuri ? Că erau 4 fumuri mai mari și acuma sunt 8 mai mici ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Evident, ati raspuns dumneavoastre. Nu poti adauga la nesfarsit coturi marind rezistenta la circuitul de gaze si sa ne asteptam la acelas tiraj. Pentru aceasta exista cursuri de sobari si standard pentru sobe EN 15544

      Ștergere
  15. Buna ziua Domnule Tudor.Sunt atat de stresat de o soba pe care am costruit-o personal incat as veni de la Iasi la Chisinau doar sa ma sfatuiti ce sa fac in problema pe care o intampin. Am construit o soba cu plita din caramida placata cu gresie cu 6 canale de fum orizontale .Soba trage foarte bine(puternic ) problema apare cand se raceste soba si hornul daca nu fac foc 2 zile ,cand incerc sa aprind focul nu am tiraj deoarece este aer rece in soba,tot fumul iese in casa,dupa ce aerul cald il invinge pe cel rece soba parca este o forja (trage de duduie) de la iesirea ultimului canal de fum hornul are 4m si un diametru de 17cm..este din tuburi ceramice rotunde la interior neizolat. Va rog din tot sufletul sa ma sfatuiti ce as putea face sa scap de acesta problema...sa fac cale directa pentru a incazi hornul? Sa-l mai inalt si sa-l izolez? Hornul este peste cresta cladiri cu 40cm.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Coșul de fum nu corespunde cerniților este construit din elemente de ventilare, nu merita sal izolați oricum o sal schimbați. Mergeți pe prima variantă calea directa, încălziți coșul apoi închideți clapeta.

      Ștergere
  16. Am o soba de caramida cu 5 fumuri da căldură dar problema e hogeagu. Curge cind arde lemnele în focar si cind sint carbuni nu mai cuge explicația care poate fi .Hogeagu este din caramida ,de la coama are cam 50 cm fara acoperiș .

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

POSTĂRI POPULARE

Ce schema este mai buna pentru o soba

De ce coșul de fum face condensat