Soba cu doua capace (clopote)

    Asa cum vedeți lucrurile evoluează destul de rapid în toate domeniile, mai putin însa la noi in domeniul sobelor. Moldovenii fac în continuare sobe tradiționale , asa numitele scheme în  fântâni sau poduri ignorând faptul ca demult deja sa ajuns la concluzia ca aceste sobe sunt invechite ca concepție.
    In primul rând sunt foarte hrăpărețe adica consuma mult,  se racesc repede si nu incalzesc pe toata suprafata. Poate ati observat ca aproximativ 50-60 centimetri de la podea soba voastra este rece desi  acolo este  clădita cărămida si  ați plătit pentru lucru .
În prima imagine soba încălzește  partea de sus a camerei, respectiv trebuie sa te caţări sus ca sa te simti confortabil. Pe cind in schema cu doua clopote partea de jos se încălzește mai tare iar sus mai putin si raportul e cam 70/30.

 Din aceste motive personal nu mai folosesc aceste scheme si am trecut la altele cu randament mai inalt. Mai jos observați schema pe care o folosesc.

   Schema este mult mai performanta și de fapt practicata in tarile cu clima si mai severa decât in Moldova.  Este firesc  sa cautam modalități prin care sa fim mai eficienți. In cazul dat eficienta se obține prin folosirea forțelor și legilor firești ale naturii pe care a creato Dumnezeu.

    Un principiu este cel de circulație a gazelor. Se știe ca gazele calde se ridica in sus, cele reci din contra coboară în jos. Anume acest principiu sta la baza acestei sobe. Daca înțelegeți cum funcționează atunci cu siguranța veți fi de acord ca randamentul acestei sobe este mult mai înalt in comparație cu  cele care se construiesc tradițional la noi.

   Important  in acesta schema este ca gazele se evacuează prin partea de jos a sobei.  Acest procedeu câștiga stabilitatea temperaturii , gazele  treptat dau căldura în pereții sobei in plus gazele fierbinți nu sunt diluate de cele reci când de exemplu deschideți ușa pentru a mai pune pe foc.

     Pentru a va convinge de acest lucru încercați sa faceți un mic experiment. Luați un pahar transparent   si  dați sub el fum de la țigara, deși mai bine folosiți alt ceva, important e sa fie mai mult fum decât foc  pentru a observa cum circula fumul în interiorul paharului.

     Îmi amintesc cum la culesul strugurilor la colhoz cum se numea pe timpuri, ca sa nu înghețăm de frig aprindeam un mic foc apoi fiecare lua putin jăratic întorcea căldarea cu fundul în sus peste jăratic se așeza pe ia și încălzea fiecare ce avea de încălzit. Eu mai făceam si găuri sau puneam doua bețe sub marginea căldării  sa nu  se stingă jăraticul. Acum când ma întreabă - când am făcut primul clopot sau capac, eu spun când aveam 12 ani.

  Ca să va convingeți ca nu doar eu promovez acest tip de soba priviți aici un video.

Comentarii

  1. sal mestere,
    spune-mi si mie ce inseamna rost uscat,poate poti pune si o poza.multumesc

    RăspundețiȘtergere
  2. Simplu spus rostul uscat este o crapatura in peretele focarului

    RăspundețiȘtergere
  3. https://lh5.googleusercontent.com/-XnWdNjEmT5A/UO3l1X0ezbI/AAAAAAAACJI/qblj6rn43oY/s744/Screenshot%2520from%25202013-01-09%252023%253A39%253A58.png

    RăspundețiȘtergere
  4. multumesc mestere,
    deci rostul uscat e acea fanta pe unde iese fumul?
    eu credeam ca rostul uscat e acea distanta intre focar si clopot.
    felicitari pt blog

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua,
      Sunt din Ilfov, jurul Bucurestiului, si as dori sa-mi fac o singura soba care sa faca cald la parter si etaj cu acelasi focar.
      As vrea sa pozitionez soba pe mijlocul casei.
      La parter am sufrageria, bucataria, dormitorul mare si o baie, iar la etaj am doua dormitoare si o baie.
      .
      Se poate construi o astfel de soba?
      .
      Multumesc,
      .
      Toate cele bune!

      Ștergere
    2. Am raspuns deja,da este posibil pe scurt.

      Ștergere
  5. Buna ziua,
    Este posibil ca o soba in clopot sa fie eficientă fără a mai avea nevoie de centrală pe gaz,la un hotel de 30 de camere cu 35 de bai?Sa producă si caldura si apa calda?
    Unde se poate găsi o firma care sa realizeze acest lucru?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ati incurcat ceva asa randament poate avea doar un cazan serios. Nici-o soba nu va trage aceasta sarcina. Sau poate vorbiti de sobe la fiecare camera aceasta da,se poate.

      Ștergere
  6. Buna seara va rog sa-mi spuneti daca in Romania stiti pe cineva care face o asemenea soba si cat costa?

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna ziua, sunt interesat de raspunsul la intrebarea adresata de D-ul Ionut Tudor.
    Va multumesc.
    marius_gheorghe03@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna ziua
    Sunt din iasi.
    Doresc sa imi spuneti daca puteti face o soba la Iasi, in doua clopote.
    Asiguram plata buna si cazare .;))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da la Iasi lucram. Detalii prin posta sobabuna@gmail.com

      Ștergere
    2. Buna ziua.
      Un lucru bun daca ati inceput sa faceti sobe si in Romania. Un sobar cu experienta dvs, care stie sa faca o soba in clopote. Aveti mail, si va rog sa mi raspundeti la intrebarile mele.

      Ștergere
  9. Salutare ! Va rog sa-miscrieti ce cantitate de caramida este necesara pentru o soba cu doua clopote cu cuptor incorporat, pentru a incalzi 70 m.p. Daca ma refer la productia macon , este obligator dimensiunea 205x100x50 sau poate sa mearga si 240x115x63? Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  10. Buna ziua faceti o soba cu 2 clopote si in Romania in Călărași?

    RăspundețiȘtergere
  11. Buna ziua, doresc sa intreb daca construiti sobe si in Cluj. Daca se poate, ne ajutati cu un numar de telefon, pentru a va contacta. Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  12. Buna ziua. Domnul tudor cum imi rcomandati sa fac soba de 4 lungime pe 2 inaltime 2 clopote mari sau fumuri in piceoare?

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

POSTĂRI POPULARE

Ce schema este mai buna pentru o soba

De ce coșul de fum face condensat

De ce nu trage soba ?