Optimizarea randamentului la cazane pe lemne si carbune

Inca mai exista cazane facute artizanal care au un randament foarte scazut eu personal nu agreez deloc asa cazane ele sunt foarte inapoiate si consumatoare de lemne si carbune. Dupa mine sunt bune numai pentru incalzirea globala. Dar ce facem daca deja este instalat asa un cazan si noi tot punem si punem in el lemne, pe cosul de fum ese para de foc dar in casa e frig?
 O solutie ar fi ca la etajul doi daca el exista sa facem un capac pentru acumulare (o soba micuta) el va acumula caldura astfel gazele nu vor esi direct din cazan afara dar vor incalzi camerile de la etajul doi sau trei.
     Sigur aici depinde cum va fi amplasata soba cu cit va fi mai in centru cu atit mai bine insa nu intotdeauna e posibil asa ceva. Totus chiar daca o camera o incalziti cu soba in asa fel va asigur la iarna va ve-ti muta acolo. In timp ce apa in calorifere se raceste intr-o ora soba va ramine calda permanent.

       In cazan este necesar sa pui lemne incontinu, astfel soba pe timp de noapte compenseaza diferenta de temperatura. Nu va fi necesar sa te scoli noaptea pe ger sa pui lemne in cazan. Eu am facut un astfel de proect si pot spune ca exista un efect simtitor, soba nu scade circulatia gazelor cazanul lucreaza chiar mai bine, in plus este prevazut circuit de vara adica fara ca gazele sa intre in soba ele se ridica direct in cosul de fum. Acest proect eu il fac ca sa nu existe probleme cu fumul cind se face prima data (la inceputul sezonului) focul. Acum poti tine mina pe fumul care ese din cosul de fum pe acoperis, aceasta inseamna ca soba face treaba buna acumulind caldura. In final am primit o soba combinata cu cazan pe lemne si carbuni.

Comentarii

  1. Sfaturi cu adevarat bune de implementat, va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu am recirculat aceste gaze ce ies din centrala , trecind printr-un perete la o soba de 2/1 m...acea soba incalzeste 50 mp suprafata locuita, in arcina centralei raminind doar 3 calorifere.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

POSTĂRI POPULARE

Ce schema este mai buna pentru o soba

De ce coșul de fum face condensat

De ce nu trage soba ?