Registru pentru soba (zmeevik)

  Ce este un registru? Un element care poate avea diferite forme dar care încălzește apa ce intra prin parte de jos și o da afara pe partea de sus. Sigur nu inventez eu definiții aici dar cu registrul puteți dacă îl montați în momentul construcției sobei în locul cel mai fierbinte, puteți încălzi camerale la care nu are acces soba. Apa circulă prin registru și este mănata în mod natural sau prin pompa spre calorifere sau podele calde.

Deoarece sunt nevoit de fiecare data sa rog un sudor pentru a confectiona registrul si nu sunt sigur ca termenii vor fi respectați, m-am hotărât sa-l sudez singur din cauza timpului care nu doresc sa il perd aiurea mai mult si din curiozitate am depasit si acest opstacol zilele acestea. Sigur pot spune ca aveam deja putina experiența de sudat dar nu sunt un profesionist. Adica dupa specialitate sunt doar un Pictor-Restaurator. Asa ca sunt obișnuit cu munca la detalii. Iata rezultatul.

In imaginea de sus vedeti ca am facut special un fel de dopuri cu (штуцер) pentru a verifica registrul sub presiune inalta . Am dat (8 bari) maximal pentru compresorul meu. Aceasta este mai mult decât suficient având în vedere ca in sistem vor fi 1,0-1,5 bari.
     Cea mai mare problema a fost pentru mine materialele care trebue sa fie de calitate daca alegeti teava atunci grosime 2,8 nu 2,2. monolit fără sudura sau în rusa se spune (шов). Este aici la noi un adevarat deficit. Aici vedeți încă un model făcut din țeavă groasă.

 Acest registru este de dimensiuni destul de mari
Lungimea 56 cm
latimea 36  cm.
Inaltimea 65 cm

    El este pentru soba cu șemineu un proiect despre care voi scrie mai târziu aici . Sigur pentru o sobă simplă dimensiunile vor fi mai mici.


     Exista totus si un minus daca registru este montat in plita. Scade temperatura in plita ca efect combustibilul (lemne, carbune,peleti) nu ard complet. De aceia se recomanda ca registrul sa fie montat in clopt daca este posibil. Eu prefer sa ridic plita (plita este în soba) astfel ca deasupra registrului sa fie un spatiu unde este mai mare temperatura care permite arderea completa a gazelor.

Comentarii

 1. Domnul Tudor Buna ziua! Mi-a placut aceasta idee si am comandat deja un Registru 50x30x60 vreau sal montez in soba prostushka-5. Ma interseaza parametrii acestui registru(puterea kW), cum se poate de calculat, caci intentionez sa-l conectez la incalzire prin pardoseala, si ea este cam pretentioasa...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. https://lh3.googleusercontent.com/-tdeiudXyALU/UPhRX907V9I/AAAAAAAACRI/9r69aYhm4DQ/s950/Screenshot%2520from%25202013-01-07%252017%253A07%253A45.jpg

   Aici se discuta despre calcule eu facusem scren da numai gasesc postul acolo baetii discutau. Forumul http://saconstruim.ro/index.php cauta.

   Ștergere
 2. Uite aici in rusa
  Мощность регистра зависит от метража и диаметра трубы.
  Например считаем: 7 труб размером по 95см, и две трубы по 115 = 8950см, приближенно 9м.
  3.14 умножаем на диаметр трубы 0.045 и на длину трубы 9, получаем 1.27, т.е. 13 кВт.
  Посчитаем из трубы диаметром 57....3.14 Х 0.057х9 =1.61 = 16 кВт.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. V-a multumesc.Am obtinut aproximativ 0.7 mp de teava, ceci 7kw cam putin cu toate ca meseriasul care l-a sudat sustine ca v-a depasi 10kw ard de nerabdare sa vad cum functioaneaza.

   Ștergere
 3. Eu tias recomanda sa vezi si acest articol inteleg ca deja ai comandat dar mult conteaza si cum si unde il montezi.

  http://sobabuna.blogspot.com/2012/12/unde-e-mai-bine-de-aranjat-registrul.html

  RăspundețiȘtergere
 4. Am analizat postarile Dumneavoastra, cind am comandat sudorul mi-a spus ca nu e bine ca fac asa inalt registru(60 cm) zicea ca e mai bine cind para bate direct pe teava imi dau seama acum ca nu prea cunoaste cum are loc procesul de ardere...deaceea instinctiv fara sa studiez am ales o soba cu 2 clopote, eu nustiu cum se numeste corect(rusii ii zic Prostuska 5) in care focare are functia de 1 clopot sus urmeaza al doilea. In final se primeste ca registru v-a fi in focar dar ridicat, sper sa mearga.

  RăspundețiȘtergere
 5. am si eu o soba cu registru sau cub functioneaxa de 10 ani am mai facut citeva .sint cele mai economice si pe gaze si pe lemn functioneaza tviorel20@yahoo.com

  RăspundețiȘtergere
 6. Buna ziua .V-am trimis pe adresa d-voastra poate ma ajutati sa faco soba cu serpentina pe lemne.

  RăspundețiȘtergere
 7. Buna seara! As dorii sa va intreb daca in loc de agentul termic (apa) as introduce ulei de transformator electric ce diferenta ar fi. Mentionez ca nu se depune calcar pe tevi plus nu isi mareste volumul si nu trebuie sub presiune cred ca , cu o pompa de recirculare ar fi mult mai bine si nu ar avea riscurile unei explozii

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Teoretic ar merge dar niciodata nu am incercat, stiu ca se foloseste uneori glicerina in apa.

   Ștergere
 8. cu ce faceti zidaria ce adeziv folositi,multumesc

  RăspundețiȘtergere
 9. Buna ziua domnu Tudor . Executati lucrari si pe teritoriul romaniei. Multumesc. Va salut cu respect

  RăspundețiȘtergere
 10. Bună ziua as fi interesat de o soba cu serpentina pentru căldură unui spațiu de 500 mp cu inaltima de 4 m. Este posibil asa ceva??

  RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare