Amplasarea sobei în proiectul casei




De fiecare data la un proiect nou sau la o comanda noua apare problema locului unde trebuie construita soba. Des se intâmpla ca stapânul deja are pregatitun spatiu special si isi imagineaza ca va fi bine. Când vin constat ca locul sau forma nu corespund cu necesitatile pentru spatiul dat. Iar aceasta inseamnă probleme si cheltuieli suplimentare. Earași de stricat de turnat o fundație buna ș.a.

De aceea am hotarăt sa scriu acest post. Este adevarat dacă am pune soba doar pentru o camera atunci va trebui să o construim lângă peretele exterior unde este mai rece, dar vom pierde din volumul camerei. În plus de obicei nu avem doar o camera. Din imaginea de mai sus se vede clar unde este amplasata soba.  

  •  Important este ca majoritatea camerelor sa aibă acces la soba. Chiar dacă sunt doar 30 cm, imaginativa o soba care are temperatura medie de 50 grade C pe parcursul la 12-24 ore acești 30 cm inmulțim cu inalțimea 210 cm avem 0,63 mp , este un calorifer foarte bun chiar mai bun decât un simplu calorifer.
  • Soba trebue amplasata cât mai la mijlocul casei si pentru o incalzire mai uniforma a camerilor, ma refer la diferenta temperaturii in diferite camere.
  • Exista si cerinte cu privire la cosul de fum care cer ca cosul de fum daca este posibil sa fie amplasat cât mai aproape de creasta casei la o anumita inaltime deasupra lui. Deci inca un argument. Nu recomand scoaterea lui afara, vor fi probleme cu condensatul. In plus nu uitati el tot incălzeste chiar dacă mai putin dar totuș. 
  • Daca amplasam soba in centru atunci apare posibilitatea ca la etaj sa mai ridicam un clopot pe care sa-l utilizam cu ajutorul aceluieaș cos de fum. De aceia e bine sa fie amplasată lângă un perete capital. In varianta de sus perete poate servi si ca un fel de suport sprijin pentru coșul de fum, important când acoperișul e înalt. Varianta valabila si pentru mansarda. Vezi soba cu doua etaje.
  • Un alt aspect tine de murdarie e bine ca gura sobei sa fie indreptata spre esire ca sa nu facem mizerie prin toată casa cu lemne cenusa sau altceva.
  • Dacă doriți sa fiți scutiți cu totul de praf cenușa atunci în proiect la subsol sub soba faceți un container din beton cu usa in care sa se scurgă cenușa de sus. Cu asa sistem puteți scoate cenușa doar odată pe an. Doar deschideți un șuber din cenușar și împingeîi cenușa in gaura.
Dacă totuș nu exista alta soluție decât amplasarea sobei la perete nu uitati sa faceti urmatoarele.


  • Izolați peretele exterior cu vata de bazalt
  • Lasați un spațiu intre perete si soba 10-20 cm
  • Apoi astupați acest spațiu cu un rând de carămida 
  • Lasați câte doua găuri una jos si una sus pentru ambele parți
  • După finisare astupațile cu rasuflători pentru aer ( grila de ventilatie) din tabla


Astfel veți câștiga in caldură de la peretile din spate a sobei sau șemineului. Totși nu uitați ca trebuie sa aveți acces in acest spațiu prin aceste grila de ventilatie pentru a da din când in când cu aspiratorul. Se face o convecție mare de aer și dacă nu curațim nu e bine pentru sănătate.

    Un prieten a spus:" dacă aș construi acum o casă ași face-o în jurul sobei" .

Comentarii

POSTĂRI POPULARE

Ce schema este mai buna pentru o soba

De ce coșul de fum face condensat

De ce nu trage soba ?