Ce incalzire alegem?



     Ce sistema de incalzire sa instalez in casa?  
O multime de variante - cazan pe gaz,peleti, lemn, baterii solare, panouri radiante, soba...
Care este mai buna? Mai buna pentru compania care vinde echipamente, pentru instalatori, sau mai buna pentru tine ? 
Desigur pentru mine -proprietarul casei, cine altcineva? 
    Ce criterii sunt importante pentru a vedea avantajele și dezavantajele diferitelor tipuri de încălzire. 
Astfel ar fi bine,sistemul de încălzire să fie: 

  1.  cit mai sigur și mai durabil în ce privește funcționarea . 
  2.  stabilitate termică 
  3.  capacitate termică mare (în caz de defecțiuni, circumstanțe neprevazute) 
  4.  sa poata functiona cu o circulație naturală a agentului termic (apa) 
  5.  independent de curent electic
  6.  sa produca o căldură de înaltă calitate 

Cum  căldură poate fi  ineficienta ? 

In general Sistemele de încălzire  se impart  in două categorii: 
  1.    incalzire convectiva
  2.    incalzire radianta
 
   Sistemele cu convectie ca caloriferele sau convectoare incalzesc aerul din camera.
Exemplu: dorim sa incalzim casa in care locuim. Punem in functiune cazanul sau convectoarele timp de aproximativ o ora am atins temperatura de 20C. Sar parea ca tot confortul dorit este realizat, dar nu este asa. Noi am incalzit doar aerul nu si obiectele din jur. Aerul este cald dar restul — mobila, peretii, s.a. toate sunt reci.
     Bine sunt reci dar ce am eu cu aceasta, atata timp cat nu ma ating de ele nu ma afecteaza!  
Anume in aceste cuvinte se ascunde marea eroare in legatura cu intelegerea proceselor de incalzire. Noua ne pare ca peretii nu ne ating, in realitate ei ne afecteaza si destul de mult. Cel mai bine simt acesa cei care au locuit in casa incalzita de soba. Bunica care sa mutat la bloc se imbraca cu o gramada de haine si se plinge ca-i este frig permanent si spune:"ma trage frigul de la pereti".
Anume din cauza peretilor reci, oamenii simt frigul, este  rece , umed si neplăcut . Piatra rece trage din om caldura anume asa cum spune bunica fara carte de la tara dar care se pare ca intelege procesele fizice sau mai bine spus le simte mai bine ca cei din oras.. 
    Ce totusi se intimpla ?
Aerul cald este o condiție necesară, dar insuficientă pentru o existență confortabilă. In realitate ne simtim confortabil nu când ne inconjoara aer cald dar atunsi cind suntem inconjurati de obiecte calde care ne radiaza cu energiea sa infrarosie asemenea soarelui. Anume asa se incalzeste baia turceasca unde aerul nu este fierbinte dar efectul se atinge datorita  aflarii noastre in camera de piatră bine încălzita , culcati pe podeaua de marmura calda va bucurati de caldura radianta. Acelas efect este si in soba sau cuptorul cu lejanca de la tara. Chiar daca nu stiau carte stramosii nostri  stiau cum sa supravetuiasca pe timp de iarna. 

   In natura, căldura este transferată în general prin schimbul de energie termică în infraerosie.
Infrarosu nu trebuie confundat cu ultravioletele sau oricare alte forme periculoasa de radiatie.
Orice corp natural radiază căldură sub forma de radiatii infrarosu, chiar si corpul uman. Tot prin radiatie infrarosie soarele incalzeste pamintul, soba incalzeste casa, focul incalzeste oamenii care stau in jurul lui. Noi nu ne incalzim cu aerul ferbinte din jurul focului (el se ridica in sus) , ne incalzim cu radiatiia emanata de foc. Cuptorul de caramida coace paine de casa  datorita energiei infrarosii acumulate in caramida care este emanata treptat spre deosebire de cuptorul electric care incalzeste aerul. De aici si diferenta gustului.
 Omul aflanduse într-o incapere cu aer incalzit dar cu peretii reci joaca rolul de donator energetic, el incalzeste peretii cu caldura sa radianta la fel ca focul din cimp care incalzeste oamenii din jurul lui. 
Mai mult stand in fata unei ferestre mari omul incalzeste nu doar peretii, ci si toate imprejurimile inzapezite. In prezent se produce sticla cu strat special capabil sa opreasca partial razele infrarosii. In caz ca nu dispuneti de asa ferestre puteti trage perdele sau jaluzelele pentru a pastra caldura in casa.

 Icalzirea de la soba este radianta? 

  In mare parte soba degaja caldura radianta, ea nu doar acumulesza caldura, ci prelungeste distribuirea ei in timp si o transforma de la temperaturi supraridicate in focar la temperaturi confortabile pentru om. 
  Incalzirea radianta este destul de costisitoare. Soba clasica este un obiect  ce ocupa spatiu si investitii materiale. In trecut dar si in prezent o soba buna este mandria proprietarului unul din principalele obiecte ale interiorului.

   Orice corp in conformitate cu legea Stefan-Boltzmann reflecta caldura. Un metru patrat vopsit in negru la temperatura 20C radiaza 417W caldura,incalzit pina la 100C radiaza 1100W. 
O soba cu suprafata de 9m2 cu peretii incalziti la 80-90C radiaza in mediu 6,3 kw  ceea ce permite incalzirea unei incaperi izolate de 50-70m2 si este foarte bine .
Chiar daca soba are 80-90C trebuie sa te straduii bine sa primesti o arsura de la ea. Caramida datorita termoconductibilitatii scazute in comparatie cu metalul si apa nu asigura fluxul termic necesar pentru a primi arsuri. De exemplu in aerul supraincalzit de 100C a saunei omul poate rezista minute in sir. Dar ce se va intampla daca atingeti o cratita cu apa clocotita stiu si copiii.

Acum, există tehnologii care pun în aplicare principiul de încălzire radiantă la un nou nivel tehnic. Ramane de vazut in timp cum actioneaza ele asupra corpului uman.


In contrast cu toate acestea soba din caramida este un aparat testat dea lungul veacurilor si de multe popoare. Soba foloseste combustibil usor reciclabil si daca este construita corect si frumos cu siguranta va deveni inima casei voastre.






Comentarii

  1. Foarte bun articol, Tudor! Iti reuseste sa scrii bine, poate aduni toate materialele intr-o cartulie?

    RăspundețiȘtergere
  2. si cam cit costa o soba ? care e pretul ?

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna Tudor,

    Foarte bun articolul si binevenit.

    Cuptoarele electrice pe care le-am vazut eu folosesc o rezistenta electrica, ma gandesc ca si aceea va emite radiatie infrarosu; asa ca nu stiu ce sa spun despre argumentul cutor clasic vs. cuptor electric.

    O zi buna.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

POSTĂRI POPULARE

Ce schema este mai buna pentru o soba

De ce coșul de fum face condensat

De ce nu trage soba ?