MANIFEST


Asa cum vedeți lucrurile evoluează destul de rapid în toate domeniile, mai putin însa la noi în direcția sobelor. Moldovenii fac în continuare sobe tradiționale, asa numitele scheme în fântâni sau poduri ignorând faptul ca demult deja sa ajuns la concluzia ca aceste sobe sunt învechite ca concepție. In primul rând sunt foarte hrăpărețe adică consuma foarte mult,  se răcesc repede și nu încălzesc pe toată suprafața. Poate ați observat ca undeva 50-60 centimetri de la podea soba voastră este rece deși materiale sau consumat acolo este cărămida clădita și pentru lucru ați plătit la fel.
 Din aceste motive eu personal nu mai folosesc aceste scheme. In schimb am trecut la altele care sunt mai econome cit după materiale atât și după consum. Mai jos observati schema pe care o folosesc.


Ceea ce facem noi este cu siguranța mult mai performant și mai progresiv decât cea ce se face astăzi în domeniul încălzirii cu sobe. Atunci când avem de executat o lucrare este firesc ca noi sa cautam modalități prin care sa fim mai efectivi. In cazul dat eficienta se obține prin folosirea forțelor și legilor firești ale naturii pe care a creat-o Dumnezeu.
  Un principiu este cel de circulație a gazelor se știe ca gazele calde se ridica deasupra cele reci din contra rămân jos. Anume acest principiu sta la baza schemei acestei sobe dacă o sa-l înțelegeți cum funcționează el atunci cu siguranța veți fi de acord ca randamentul acestei sobe este mult mai înalt in comparație cu cele care se construiesc la noi.
  Cel mai important este în acest proiect faptul ca ieșirile pentru gaze sunt întotdeauna plasate jos. Prin acest procedeu se câștiga stabilitatea temperaturii în clopot, gazele fierbinți nu sunt diluate de cele reci de exemplu când deschideți ușa pentru a pune pe foc, în plus gazele care treptat dau căldura în pereții sobei se lasă treptat pe  lingă pereți în jos după care ies tot prin gaura de jos. Ca sa va convingeți de acest lucru încercați sa faceți un experiment, luați un pahar lung și transparent  aprindeți sau dați sub pahar fumul de la țigara, deși mai bine folosiți alt ceva, important ca sa fie mai mult fum decât foc ca sa fie vizibil cum circula fumul.
  I-mi amintesc  cum la culesul strugurilor la colhoz cum se numea pe timpuri, ca sa nu înghețăm de frig aprindeam un mic foc apoi fiecare lua putin jăratic întorcea căldarea (culegeam în căldări de metal) cu fundul în sus peste jăratic se așeza pe ia și încălzea fiecare ce avea de încălzit. Eu mai făceam și găuri sau puneam doua bețe sub marginea căldării  sa nu  se stingă jăraticul. Acum când ma întreabă - când am făcut primul clopot sau capac, eu spun când aveam 10 ani.

  Ca să va convingeți ca nu doar eu promovez acest tip de soba priviți aici un video.

POSTĂRI POPULARE

Ce schema este mai buna pentru o soba

De ce coșul de fum face condensat

De ce nu trage soba ?