UTILIZARE

Utilizarea sobei sau instrucțiuni


Pentru arderea eficienta a focului în sobă  îndepliniți următorii păși .

Pardoseala din fata focarului trebuie să fie din material incandescent minim 80 - 100 cm. lățime - lungime.

   Pregătiți  focarul
Cenușa rămasa în focar de la focul precedent poate participa în continuare la procesul de ardere dar obligatoriu trebuie înlăturată de pe grilajele de fontă pentru accesul liber de oxigen spre foc. La focarele model “eco plus” stratul de cenușa poate rămâne de 10 cm.
    Lemnele și brichete pentru foc
Folosiți  lemn uscat de esență  tare ( depozitat sub acoperiș  doi ani are 18-20% umiditate) Este bine sa aduceți din timp cu două zile lemnul în  casă pentru preîncălzire și arderea bună .
Lemnul umed proaspăt tăiat scade în jumătate emisia de căldură, face mult fum, contribuie la apariția gudronului și mirosului neplăcut în sobă  și coșul de fum.

Folosirea brichetelor pentru foc este avantajoasă pri faptul că ele sunt gata pregătite, nu necesita despicare și depozitare îndelungată. ÎN focarul eco plus puteți arde și peleți.
  
  Aprindere foc

Aranjați lemnele în trei straturi, la baza cele mai groase apoi mai despicate mai sus hârtie cu surcele mai subțiri și mai groase (puteți folosi crenguțe uscate de la toaletarea pomilor). Cantitatea de lemne poate varia de la jumătate de încărcătură focar până la un focar plin în dependență de condițiile atmosferice și confortul dorit. Aprindeți focul de sus. Aprinderea de sus contribuie la o ardere mai îndelungată a lemnului.
ÎN  primele două ore de la aprinderea focului este foarte importantă menținerea activă a flăcăriei  prin admisia de aer. Administrarea suficientă a oxigenului spre lemn contribuie la arderea bună și curată. Mocnirea lemnelor duce la scăderea randamentului, blocarea mai rapidă a canalelor cu zgură și poluare ridicata a mediului înconjurător.  Admisia aerului se închide când lemnul ars sa transformat în jăratec.

     Păstrarea căldurii în soba.
Dacă  soba este dotată  cu clapeta ce închide coșul de fum, aceasta vă permite să păstrați căldura sobei pe timp mai îndelungat. Totuși fiți foarte  ATENȚI nu închideți prea devreme clapeta deoarece acest fapt conduce la acumularea monoxidului de carbon gaz toxic incolor și inodor care  produce decesul. Nu vă grăbiți să închideți clapeta, asigurați-va ca jăraticul din focar sa stins. Recomandăm instalarea senzorului CO (monoxid de carbon).

  Fiți atenți părțile metalice ale sobei și sticla de la ușă pot fi foarte fierbinți  provocând arsuri și incendieri.
 Nu puneți materiale incandescente pe suprafață sobei.
Sticla afumată poate fi curățată doar în faza rece cu un ziar umezit și înmuiat în puțină cenușă  sau cu soluții simple pentru spălarea geamurilor. Nu folosiți materiale abrazive.Inspectarea și curățirea sobei, coșului de fum se efectuează anual după sezonul rece preferabil de cosar profesionist cu utilaje corespunzătoare.


Comentarii

 1. buna ziua,arderea lemnului intr-o soba cu clopote este mai performanta dcat in sobe austriece sau germane?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Arderea o face focarul, un focar eco austriac in combinație cu un traseu pentru gaze in clopot face minuni. Anume aceasta combinație o facem in prezent. Am luat clopotul de la ruși si focarul de la austrieci si le-am unit in sobele noastre.

   Ștergere
 2. Aici riscam sa intram in discutii interminabile. Eu as spune ca ele sunt mai ECO-logice, ei sunt pusi in situatia de a pune in capul locului ceia ce iese la cosul de fum mai bine zis cea ce nu trebuie sa fie acolo.
  Sobele in clopoteinsa cedeaza aici daca focarul e cu rost uscat de exemplu dar in timp mai scurt si mai bine se incalzeste clopotul pina jos. Mai ales daca in el este si registru.
  Daca am avea noi acces la blocurile apa cu registru cu tot cum au ei si inca si usile lor............atunci am fi si noi ........

  RăspundețiȘtergere
 3. in Romania poti veni sa faci o soba cu serpentina sau registru
  am o casa cu 3 dormitoare living,bucatarie si baie
  astept raspuns 0763670776

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da e posibil.Scrieti in posta. sobabuna@gmail.com

   Ștergere
  2. La moment avem aici destule comenzi nu cred ca vom putea face ceva peste Prut. Poate daca se schimba vremurile si ramanem fara munca??????????

   Ștergere
 4. O intrebare se plateste pe caramida sa la metru si cit costa

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Se plătește pentru o soba proiectata individual, dar avem un tabel de preturi după care va puteți face un calcul estimativ.

   Ștergere

Trimiteți un comentariu

POSTĂRI POPULARE

Ce schema este mai buna pentru o soba

De ce coșul de fum face condensat

De ce nu trage soba ?