Inovații sau aberații

În acest articol as dori sa vorbim un pic despre noile tendinte si agitația care se face pe piața combustibililor. 

Totul a început cu declarația din parlament a doamnei candidat la fotoliu de prim-ministru atunci Doamna Gavriliță. În discursul său cu programul ce urma să-l implementeze. În august 2021 era cald și bine nici un fel de adiere de criza energetică. Doamna dorește racordare maximă la gaze rusești. Iar faptul ca 90% din casele rurale au sobe și se încălzesc cu ele este citez ….un simptom al sărăciei energetice…Ce frumos ma intreb cine o fi la baza acestei redactii. Cine ia scris textul. Vedeți mai jos de la minutul 12:23.




 Și aici este cazul să clarificăm niște lucruri. 

1  Acest articol nu este despre politic (deși eu sunt pro EU și Pro ROMÂNIA)

2.  Este mai degrabă despre viziuni strategice

3.  Despre înțelepciunea practică

4.  Siguranța energetică

  Situația însă se schimbă brusc mai târziu cum am simțit cu toții cresc drastic prețurile la energie, gaz și ce ne spun de data aceasta politic.

Mergem la București să căutăm lemne pentru sobe mai jos un link cu aceasta tema.

Problema, se pare că acest simptom al sărăciei cum este poreclita soba ne-a salvat în acești doi ani de criza. Și nu doar pe noi Basarabenii. Doar ca unii au știut să anticipeze anumite lucruri dar noi nu mă refer aici la politic.

În Estonia când ecologiștii din nou au hotarat să vina cu o campanie de denigrare a sobelor asociația locală a sobarilor a venit cu acte și normative în care au arătat ca pot construi sobe conform normelor eco actuale. Ca rezultat sobele au intrat în strategia de securitate energetică a statului. Cu anumite condiții. Să respecte eco dizain să fie construite de personal calificat și mentenanță respectivă.

 Întrebare. De ce acestea pot să vadă lucrurile în perspectiva dar noi nu? 

De ce înloc să ne mândrim ca știm să construim sobe care să încălzească o casa de 80-150 m2 noi ne ascundem de parcă ne-ar fi rușine. Astfel ajungem noi sobarii să fim mai apreciați în afara decât aici în Republica Moldova. Eu am ajuns ca 90% din lucrări să le construiesc în afara țării.

Pe când dacă s-ar uita nu doar sub nas, și dacă ar ridica un pic capul politicul ar vedea ca sunt tari în europa care oferă bani pentru construcția sobelor conforme . Cehia, Austria, și chiar acum februarie 2024 merg consultații pentru programul RABLA SOBE în România.

Oare aceste țări nu cunosc ca sobele sunt un simptom al sărăciei energetice. Poate sunt un pic sarcastic dar altfel mă tem ca nu se trezesc.

Politicul ar trebui să se îngrijească de calitate . De instruirea sobarilor de taxe și impozite cu alte cuvinte cum să creeze condiții ca breasla sobarilor să între pe teren legal cu acte în regula cu asigurări sociale. La moment doar șuturi în fund ca să creezi impresia în fața europenilor că noi suntem pentru ecologie. Și vin de exemplu suedezii să ne bată pe umăr să ne laude, în același timp la ei se aduna 1% din tot lemnul din lume, în casele lor sunt sobe și ei dețin printr-o companie bine cunoscuta 46.700 hectare de pădure. Potrivit sursei Digi24.ro


Să nu credeți cumva că eu am ceva cu suedezii, deloc. Din contra eu simpatizez în primul rand abordarea lor de încălzire. Sobă în combinație cu convectoare electrice sau pompa de căldură cu ventilație cu recuperare de aer ultimile de regula cu monitorizare sau control de la distanță. 

În plus ce ține de asigurarea cu materie prima pentru mobilă la fel o politică excelentă.

Nu am văzut vreodată ca să fie spus…  nu faceți focul cu lemn.. la nivel oficial. Ei singuri consuma în sobe la greu și sunt proprietari de păduri. E adevărat consuma cu cap și în sobe bune. Dar ce ține de alte meleaguri cum ar fi ale noastre sunt finanțate politici fără lemn.

  Nu vad acest lucru ca ceva rău, se face cea ce se permite, dacă nu se încalcă legea. Dar este bine și noi să vedem un pic lucrurile de la distanță, în ansamblu și să înțelegem unde ajungem și ce interese exista.


Să ne întoarcem la sărăcia energetică. 

La un moment dat acești băieți care mă învăța cum să trăiesc ecologic, care strâng fonduri ca să-și schimbe roata de la bicicleta de la donatori, au început să mă obosească. Și am înțeles că nu pot să fac fata să contrazic orice afirmație uneori de-a dreptul aberantă. 

 De exemplu sobele au un randament de doar 30% este la fel cum ai spune ca ecologiștii au un IQ de 30 media fiind de 85 la fel și randamentul la sobe pe europa este în jur de 85% conform programului KOK Austria.

  Am hotărât sa incep de la mine cu inovațiile. Să aplic la casa modelul suedez de încălzire sobă deja avem cum va dați seama. Deși este făcută cam 12 ani în urma și nu are focar eco. Așa ca ne-am propus să o modernizăm. Deși trece testul și așa la emisii și randament peste 90% (s-au făcut teste) Deci planul de ecologizare modernizare de carbonizare este mai jos


  1. Sobă modernizare focar eco

  2. Panouri fotovoltaice sistem hibrid cu stocare în acumulatoare

  3. Pompa de caldura de preferat cu posibilitate de răcire vara

  4. Sistem de ventilare centralizat cu recuperare

  5. Izolare exterioară de 20 cm          la moment necesarul termic cu izolare doar pe 



Ambiții mari și costuri cosmice.  Începem cu cele care vor avea un impact imediat. Care credeți că este în cazul nostru?

     2.  Panouri fotovoltaice .







De ce?  Simplu mai este și masina electrica pe lângă casa și pompa de caldura în perspectiva.












 Am analizat un pic piața și am decis să mergem pe sistemul fronius symo gen10 hibrid la pachet cu stocarea în acumulatori de la BYD un minim de 22 kw stocare. Panouri Longi generatia 6. Invertorul în cazul dat permite supradimensionarea sistemului cu 50% deci produce 10kw poți instala 15 kw , este mai lung de explicat dar este un factor important mai ales iarna când productivitatea scade. Plus să adaugat și sistemul de BackupBOX - ATS automatic transfer switch cu alte cuvinte când se ia curentul să între în joc acumulatorii. Astfel aproape ești independent de rețeaua distribuitorului. Important aspectul cu stocarea deoarece povestea cu prosumator nu va persista la nesfarsit. Tendință pe piața europeană

este pentru stocare și consum personal. 




     3. Pompa de caldura vine de la panouri, în calcul se ia o pompa aer apa cu un coop nu mai mic de 3,5 la un 0 grade. Adică  dacă pompa ea din panouri sau rețea 1 kw va produce la 0 grade 3,5 kw caldura. Deoarece mai sus am vorbit de  țările nordice am hotărât să  mergem pe NIBE suedia. Necesarul termic la moment fără izolare exterioară este de 5 kw. Pentru Ianuarie insa sa dovedit a fi mai mic chiar cu tot cu preoarare apa caldă.

Au intrat in pompa 626 Kwh a generat caldura pompa de 2461 Kwh. Ar insemna un coeficient 3.93, adica aluat un Kwh a dat 3.9 Kwh. Nu este rau deloc. Dar asa un coop am realizat deoarece in noptile reci am ajutat pompa cu soba care are si registru si circula practic prin acelas sistem. prin pardoseală.

,






Pompa am ales Nibe S 2125 cu o capacitate de 8 kw  tinand cont de prepararea apei calde.

     5. Izolare exterioară.

Peretii casei urmeaza sa fie izolati pentru a reduce necesarul energiei termice. Care la moment este de 5kw/h, sau

     120 kw in 24 de ore. Urmeaza sa vedem care va fi impactul dupa lucrari.

La pachet cu anveloparea vine si inlocuirea usii de intrare si a geamurilor.
Articolul dat va fi cu dezvoltare si redactare ulterioara. Va dati seama ca dureaza unele lucrari.


Comentarii

POSTĂRI POPULARE

Ce schema este mai buna pentru o soba

De ce coșul de fum face condensat

De ce nu trage soba ?