Ce schema este mai buna pentru o soba



 Pentru mine este clar ca si pentru autorul acestui video. Deși este în limba rusa totuși cred că veți înțelege care este mai buna. Eu de mult am votat pentru cea în doua clopote. Mie nu prea îmi place denumirea cum suna în română dar am observat ca toți le spun aşa, atunci aşa să fie. Sobă în doua clopote. Asa cum o vedeți mai jos.



Soba in clopote este:

  •  Economa consuma de 2 iar in unele cazuri si de trei ori mai puține lemne
  •  Încălzește de jos cea ce face ca aerul sa fie încălzit mai uniform (cu alte cuvinte la picioare o sa va fie cald stați liniștiți.)
  •  Datorita construcției sale se răcește mai greu.
  •  Este ușor de curățit de funingine
  •  Face putina funingine
  •  Permite o ardere mai eficienta a combustibilului din cauza arzătorului.
După toate acestea eu țin sa menționez ca soba cu doua clopote este totuși o soba destul de complexa si nu as recomanda construcția ei pentru un începător fără experiența. Soba va asigura un randament înalt numai în cazul în care sunt respectate toate cerințele, dar cerințe sunt destule credeți-mă unele le înțelegi doar cu timpul și prin multa practica.


Nu este exemplu ci un principiu de lucru a unei sobe în clopot, urmăriți acest video.


  Ultimul timp pe net au apărut video cu invenția acestui domn cum poți cu o lumânare sa încălzești un metru cub, cred ca ilustrează foarte bine cele spuse de mine mai sus.
 Evident sa nu va faceți iluzii ca puteți încălzi o casa cu un astfel de aparat dar dacă construiți o soba după acest principiu atunci cu siguranța randamentul va fi mult mai mare decât in mod obișnuit.

Comentarii

  1. In viata mea Tudore , nu am zidit caramida pe caramida , dar in vara asta dupa ce am vazut toate sau aproape toate filmele tale vreau cu mina mea sa incerc o soba in clopote . Am mai discutat cu sobari de pe la noi si mai toti m-au luat in ris cind le-am explicat despre acest nou concept promovat de tine , pentru ei de neinteles din moment ce din mosi stramosi nu stiu decit fintini sau tavane sa faca .
    Doua lucruri nu-mi sunt clare :
    1.La noi caramida(reciclata) se pune pe cant si nu asa cum o asezi tu . Asa spun meseriasii nostri se incalzeste mai repede . Cum e mai bine sa fac eu?
    2.Liantul folosit la zidit este alcatuit din: o parte pamint galbe , doua parti nisip , o parte balega de cal ...asa nu ar mai crapa niciodata zidaria .
    Tu ce parere ai?
    Un mare bine mi-ai face daca ai expedia raspunsul si sfaturi pentru un incepator ca mine , pe adresa mea primuloltean@yahoo.com .
    Felicitarile mele Tudore pentru intreaga ta activitate si bunatatea crestineasca + rabdarea de a ne sfatui pe toti , iar Sfintele sarbatori crestine sa le petreci alaturi de familie in liniste si belsug ...Numai bine iti doresc Tudor Burac om cu inima mare ,numele tau l-am spus tuturor cu care am discutat despre sobe.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merită tot efortul. Am facut si eu una fara sa mai fi pus caramida peste caramida pana la ea. Sistemul clopote este super in felul in care inmagazineaza caldura. Nu prea mi-a iesit focarul performant dar asta e, am facut totul dupa capul meu.

      Ștergere
  2. Va salut
    As fi si eu interesat de ceea ce a raspuns d-nul Burac la postarea dvs.

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna ziua , s-a raspuns la intrebarea de mai sus?, sint si eu interesat , e un forum de discutii si lectii, sa invatam cu totii atita timp cit mai avem de la cine.Multumim Tudor

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1. Sunt doua tipuri de soba si concepte sa spunem asa. Una cu caramida pe o coasta sau cum se pune pe cant aceste sobe sunt recomandate in case de vacanta sau in tncaperi mai mici de 30 m2. Cand omul vine in casa de vacanta el doreste efectul sobei cat mai rapid.
      2. Soba cu grosimea de 10-12cm sunt acumulatoare si recomandate in case cu metraj mare 40-70m2 aici ele lucreaza ca acumulatoare de caldura si sunt recomandate ca in timpul sezonului sa se faca foc zilnic sau in dependenta de temperatura de afara o data la doua zile. Problema este ca o astfel de soba ese la regimul sau normal de lucru numai dupa trei focare arse. Deci nu e convenabil sa o lasi sa se raceasca.
      In privinta liantului eu folosecs argila speciala se comercializeaza la noi la uzina de caramizi la care adaog 2-3 parti nisip. Cu balegarul stam mai prost dar exista fibra de sticla sau samot marunt eu folosesc doar cand facem soba pe curat sa ramana caramida.

      Ștergere
    2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    3. Salut Domn Tudore
      Sun si eu un specialist de sobe dar ceeea ce am vazut la dumnevoastre e ceva nou pentru mine dar vas ruga sami dati un sfat pentru zidire ce foloditi dumnevoastre la zidire pentru caramida curata cum si cit la cit....va multumesc

      Ștergere
  4. buna seara. puteti sa imi faceti o oferta ptr a-mi construi dvs o soba cu registru in Romania la 30 Km de Bucuresti? .Multumesc . astept mail la dumitrescu_florin49@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  5. num 7 e mai jos dekit num 8 din desen?

    RăspundețiȘtergere
  6. cea mai buna soba e cea cu meandre {verticale sau orizontale ,in functie de conbustibil}...soba asta cu clopote pierde foarte multa caldura ptr ca fumul are un traseu mai scurt ....eu as masura temperatura fumului la iesire si v as demonstra ca am dreptate

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din practica va pot spune că la esire gazele la sobele mele sunt la limita de condens adică mai puțin de 80c . Am să fac un video cu măsurători, la sobele cu clopot si la etaj gazele sunt critic de reci.

      Ștergere
  7. Salut Tudore.Ași vrea să faci un filmuleţ cu adevărat cum se construiește o sobă cu clopot, vedem doar începutul și sfîrșitul sobei.Ași dori să ne arăţi cum se așează ușile, ce metode ptactici și mai ales cum se construiește cuptorul în alb, cu ce materiale lucrezi, adică de la A-Z, sau nu vrei să ne vinzi meseria? Mersi...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In curand va fi disponibila asa informatie pentru membrii asociatiei sobarilor din moldova.

      Ștergere
  8. Cum pot fi și eu membru al acestei asociaţii? Ce treb-de făcut? Mersi...

    RăspundețiȘtergere
  9. Tudore , cum putem vorbi ? Am putea sa ne vedem in orasul tau ? Sunt gata sa vin . Doar sa-mi spui unde .

    RăspundețiȘtergere
  10. Buna ziua. Vreau sa imi faceti o soba in clopote la 35 km de Bucuresti spre Ploiesti. Doresc un numar de telefon al dvs. Se poate? Pot fi contactat la adresa u.stelian@yahoo.com. Stelian. Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  11. http://air-hot.ru/
    Bună la toți... multe proiecte gratis găsiți aici.

    RăspundețiȘtergere
  12. Buna ziua,
    Sunt interesat de 2 sobe in clopot.Una in living cu corespondenta in dormitor mansarda,
    a doua in bucatarie la ras cu camera de baie si corespondenta in dormitor mansarda.
    Locatie Teisani(langa Valenii de Munte) 0722860243 Patrascu

    RăspundețiȘtergere
  13. De ce nu puneti o schita pt soba in 2 clopote cu tot cu dimensiuni si niste explicatii mai detaliate daca tot vreti sa ajutati restul comenturilor mi se par de prisos

    RăspundețiȘtergere
  14. Buna seara domnilor,
    Toate bune si frumoase, va urmaresc videoclipurile de mai multa vreme si am observat ca dati putina importanta aerului ce vine la focar !!
    Mai exact se ia aer din incaperea incalzita (majoritatea sobelor) si apoi se creaza un fel de vid, adica este mai putin oxigen in incaperea incalzita mai ales daca nu se circula (seara spre noapte).
    Poate , si cu siguranta stiti ca daca luam aer de afara mai ales la o diferenta de 30 40 gr.celsius(exterior/interior) temperatura de ardere va scadea dar pt acest inconveniet aerul din exterior se poate preincalzi de la fum !
    Deasemenea mai cred ca stiti ca acest lucru necesita materiale, lucru si uneori poate sa afecteze vizual soba terminata !
    Va multumesc,
    Cu multa stima Alexa Andrei !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu este mai putin oxigen, ci mai putin aer. Nu moare nimeni sufocat. Aerul cum ziceti se recupereaza de afara. Presiunea care scade in urma fenomenului este neglijabila. Daca nu ar avea de unde sa se recupereze aerul pierdut pe cos atunci ar afecta tirajul sobei. Ideea de a preincalzi aerul care vine de afara este foarte buna si se foloseste deja. Cred ca nu trebuie sa ignorati si faptul ca este necesar pentru sanatate sa intre aer de afara. Focul la soba este foarte sanatos si din acest motiv - prin tiraj se asigura aer proaspat in casa.

      Ștergere
  15. Mai vreau sa adaug ca daca se ia aer din incaperea incalzita si camera nu este in totalitate etansa vom avea mare flux de aer rece din exterior, cu totii am stat la geam cand ningea afara , inauntru ardea focul si simteam cum intra aerul rece pe pervaz !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca tot sa inceput discutia pe tema aerului pentru o ardere cat mai curata, va pot spune ca prefer sa proiectam o tava cu arhitectii din subsol, sau uneori chiar gaurim cu diamant la subsol in zona focarului, sigur subsolul in acest caz trebuie sa aiba priza de aer de afara. Prindem doi epuri de odata aerisim subsolul, si dam aer preincalzit in focar.

      Ștergere
  16. Buna ziua domnule Burac. Ma intereseaza un mic proiect pentru un recuperator de caldura in clopote la care sa conectez o sobita de fonta. Este o casa de vacanta si ma gandesc ca asta ar fi varianta de incalzire cea mai buna. Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  17. Domnule TUdor,ma interesează cat ar ajunge sa coste o soba cu calorifere care sa încălzească 130mp.va rog sa.mi răspundeți la pinsky_zala@yahoo.com sau Oprea Agripina pe facebook.m.ar interesa cam in ce perioada sunteți disponibil in 2018,precizez ca locuiesc in șv.va mulțumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
  18. Eu am cumpărat o soba de teracota , mica, dar nu știu cum să fac burlanul. Cum trebuie sa fie? Cât de înalt? Din ce material?

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

POSTĂRI POPULARE

De ce coșul de fum face condensat

De ce nu trage soba ?